Hernia inghinala la sportivi. Atitudine terapeutica. Recuperare dupa operatie

Hernia inghinala la sportivi nu este o raritate. Si aceasta pentru ca hernia apare pe un teren predispus, mostenit (iar nu pentru ca musculatura pacientului este slab dezvoltata!) la care se adauga factori favorizanti (aceia care, prin actiunea lor, cresc brutal presiunea intraabdominala): efortul fizic intens, tusea, constipatia, afectiunile prostatei (sau aceia care mentin un nivel ridicat al valorilor presiunii intraabdominale, crescand astfel stresul la nivel parietal (obezitatea).

Fara existenta unui teren propice aparitiei herniei (mostenit genetic) hernia poate sa nu apara in pofida existentei factorilor favorizanti mai sus amintiti.

Odata aparuta, hernia inghinala (la fel ca orice alta hernie a peretelui abdominal) trebuie tratata, cu atat mai precoce cu cat pacientul este un sportiv. De ce? Sportivul – prin activitatea desfasurata – depune efort fizic care va favoriza aparitia complicatiilor herniei (incarcerare si strangulare).

Desigur, ca si in cazul pacientilor nesportivi, vom avea in vedere un procedeu chirurgical cat mai eficient, care sa asigure cel mai mic risc de recidiva, cel mai inalt grad de confort si recuperarea cea mai rapida.

Desigur, atitudinea terapeutica va avea in vedere o operatie minim invaziva: laparoscopica.

Operatia se realizeaza sub anestezie generala. Necesita maximum 24 de ore de spitalizare. Presupune reducerea sacului de hernie si protezarea peretelui abdominal cu o plasa.

Exista Restrictii dupa operatie ?  Plasa de intarire a peretelui abdominal va fi fixata cu un adeziv acrilic pe suprafata interna a  peretelui muscular, asemenea unei captuseli. Aceasta fixare (provizorie) are scopul de a impiedica deraparea si deplasarea plasei din pozitia in care a fost montata. Fixarea definitiva va fi realizata prin tesut cicatricial, ce va ingloba plasa asemenea unei armaturi; aceasta „cimentare” a plasei va incepe la 10-14 zile postoperator. Restrictiile de efort fizic se refera la aceasta perioada si se refera la efortul fizic intens.

Altfel spus, dupa operatie pacientul (sportiv sau nu) isi va putea relua activitatea fizica obisnuita (va putea conduce masina, va putea urca scara, se va putea plimba, va putea avea viata sexuala etc) inca din prima zi postoperator.

Reluarea activitatilor sportive, a antrenamentelor sportive, este recomandata dupa 3 saptamani de la operatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.