Archive for the ‘ DIASTAZISUL DREPTILOR ABDOMINALI ’ Category

Diastazisul dreptilor abdominali

Saturday, February 18, 2017 posted by Dr. Victor Radu 11:04 pm

Ce este Diastazisul dreptilor abdominali?

Muschii drepti abdominali (drept si stang) se intind de la marginea rebordului costal pana la oasele pubiene. Fiecare este cuprins intr-o teaca fasciala. Tecile vin in contact una cu cealalta pe linia mediana, realizand linia alba. 

Atunci cand, din diferite moltive, cei doi muschi se departeaza unul de celalalt, linia alba se lateste, se transforma intr-o banda fibroasa cu rezistenta scazuta, determinand relaxarea peretelui abdominal si bombarea acestuia.  Avem de-a face cu diastazisul dreptilor abdominali.

Cand apare diastazisul dreptilor abdominali?

Aceasta modificare a peretelui abdominal este mai frecventa la femei si apare mai ales dupa sarcina, cand peretele abdominal mult intins in perioada graviditatii isi pierde elasticitatea si nu isi mai revine la normal. Dar nu doar sarcina este cauza diastazisului si nu doar femeile pot avea diastazis.
Predispozitia genetica individuala, obezitatea, curele severe deslabire pot duce la diastazis.

Care sunt posibilitatile de tratament?

La femeia cu diastazis postpartum (dupa nastere) este recomandata – intr-o prima faza – kinetoterapia. Daca aceasta nu da rezultate, solutia terapeutica este chirurgicala.

Daca exista un exces de piele si/sau grasime, pe langa repararea diastazisului este indicata si o abdominoplastie prin care, pe langa refacerea liniei albe  prin sutura plicaturata a fasciei pe linia mediana se va exciza si excesul cutanat.

O alta optiune terapeutica este abordul endoscopic sau laparoscopic, prin care, prin 3 incizii de 5 mm, se va reface linia alba prin sutura tecilor musculare si protezarea suturii cu plasa.

Uneori diastazisul dreptilor abdominali se asociaza cu hernie ombilicala. Tratarea herniei ombilicale fara rezolvarea diastazisului duce invariabil la recidiva herniei.

Operatia se realizeaza sub anestezie generala si necesita 1 zi de spitalizare.

 

Tags: ,
Category : DIASTAZISUL DREPTILOR ABDOMINALI

Reconstructia peretelui abdominal – singura cale de restabilire a functionalitatii acestuia

Monday, January 30, 2017 posted by Dr. Victor Radu 10:47 am

Reconstructia peretelui abdominal este singura cale de restabilire a functionalitatii acestuia. Este o operatie…

Posted by Dr. Victor Radu on 29 Ianuarie 2017


Ce inseamna Reconstructia peretelui abdominal ?

Orice hernie, in special cele incizionale (eventratiile, sau herniile prin cicatrici postoperatorii) produc, prin alterarea integritatii structurale a peretelui abdominal si un impact negativ asupra functionalitatii acestuia.

Apropierea marginilor defectului  prin sutura, induce o tensiune superioara tensiunii normale din stratul muscular avand consecinta recidiva herniei. Asa au aparut plasele de hernie, care, au rolul de a intari refacerea prin sutura a peretelui abdominal.

In situatia unor defecte complexe, sau de mari dimensiuni, marginile orificiului herniar nu mai pot fi apropiate si atunci, fie se monteaza o plasa asemenea unui petec, fie se recurge la reconstructia de perete abdominal.

In prima situatie peretele este aparent refacut, dar inlocuirea tesuturilor vii cu un plastic inert nu-i poate reda functia!

Operatia de reconstructie a peretelui abdominal permite, prin mijloace tehnice (si nu tehnologice!) o vindecare completa.

In plus, realizarea acestei operatii pe cale endoscopica, asigura o recuperare rapida si o reluare precoce a activitatilor obisnuite.

Tags: , , , ,
Category : DIASTAZISUL DREPTILOR ABDOMINALI, EVENTRATIE

ABDOMINOPLASTIE ENDOSCOPICA PENTRU DIASTAZIS AL DREPTILOR ABDOMINALI

Tuesday, April 19, 2016 posted by Dr. Victor Radu 10:48 pm

Abdominoplastia endoscopica pentru diastazisul dreptilor abdominali – operatie minim invaziva cu rezultate estetice exceptionale.

Operatia se adreseaza in special pacientelor care prezinta diastazis al dreptilor abdominali secundar perioadei de graviditate. Desigur ca de acest tip de operatie poate beneficia orice pacient cu diastazis al dreptilor abdominali.

Disectia se realizeaza endoscopic suprafascial. Restaurarea liniei albe  si montarea protezei suprafascial se realizeaza tot endoscopic. Avantajul unei disectii curate, fara sangerare se face simtit inca din primele minute postoperator.

Tags: , , , , ,
Category : DIASTAZISUL DREPTILOR ABDOMINALI