Diastazisul dreptilor abdominali

Ce este Diastazisul dreptilor abdominali?

Muschii drepti abdominali (drept si stang) se intind de la marginea rebordului costal pana la oasele pubiene. Fiecare dintre ei este cuprins intr-o teaca fasciala. Tecile vin in contact una cu cealalta pe linia mediana, realizand linia alba. Acest element fascial fibros are o importanta deosebita in stabilitatea si functionalitatea pertelui abdominal. De aceea in tratamentul modern al herniilor peretelui abdominal anterior, refacerea liniei albe este un deziderat important

Atunci cand, din diferite moltive, cei doi muschi se departeaza unul de celalalt, linia alba se lateste, se transforma intr-o banda fibroasa cu rezistenta scazuta, determinand relaxarea peretelui abdominal si bombarea acestuia.  Avem de-a face cu diastazisul dreptilor abdominali.

Cand apare diastazisul dreptilor abdominali?

Aceasta modificare a peretelui abdominal este mai frecventa la femei si apare mai ales dupa sarcina, cand peretele abdominal mult intins in perioada graviditatii isi pierde elasticitatea si nu isi mai revine la normal. Dar nu doar sarcina este cauza diastazisului si nu doar femeile pot avea diastazis.
Predispozitia genetica individuala, obezitatea, curele severe deslabire pot duce la diastazis.

Pe langa impactul estetic, diastazisul dreptilor abdominali are repercusiuni asupra coloanei vertebrale; absenta unei centuri musculare eficiente produce descentrarea coloanei prin accentuarea lordozei lombare. Asa se explica durerea surda a spatelui (“low back pain”) la pacientii sau cu diastazis si ameliorarea sau disparitia acesteia dupa corectarea chirurgicala a diastazisului.

 

Care sunt posibilitatile de tratament?

La femeia cu diastazis postpartum (dupa nastere) este recomandata – intr-o prima faza – kinetoterapia. Daca aceasta nu da rezultate, solutia terapeutica este chirurgicala.

Daca exista un exces de piele si/sau grasime, pe langa repararea diastazisului este indicata si o abdominoplastie prin care, pe langa refacerea liniei albe  prin sutura plicaturata a fasciei pe linia mediana se va exciza si excesul cutanat.

Cea mai eficienta optiune terapeutica este abordul endoscopic sau laparoscopic. Procedeul se adreseaza insa exclusiv diastazisului; abdominoplastia (daca este necesara) fiind realizata intr-un timp secundar.
Operatia consta in disectia laparo-endoscopica a spatiului retromuscular (inapoia dreptilor abdominali), refacerea liniei albe prin sutura muschilor pe linia mediana si intarirea peretelui prin protezare cu plasa montata inapoia muschilor.
Plasa folosita este de polipropilena iar fixarea ei se face prin presiunea intraabdominala exercitata pe peretele muscular, nefiind nevoie de agrafe sau alte mijloace de fixare.

Recuperarea este rapida. Spitalizarea necesara si suficienta este de 24 de ore, iar discomfortul postoperator este de nivelul uinei “febre musculare”.

Activitatile curente (casnice sau de birou) pot fi reluate imediat ce discomfortul permite miscarile firesti. Reluarea activitatilor sportive este recomandata dupa un repaus de 2-3 luni.

 

 

Reconstructia peretelui abdominal – singura cale de restabilire a functionalitatii acestuia

Reconstructia peretelui abdominal este singura cale de restabilire a functionalitatii acestuia. Este o operatie…

Publicată de Dr. Victor Radu pe Duminică, 29 ianuarie 2017


Ce inseamna Reconstructia peretelui abdominal ?

Orice hernie, in special cele incizionale (eventratiile, sau herniile prin cicatrici postoperatorii) produc, prin alterarea integritatii structurale a peretelui abdominal si un impact negativ asupra functionalitatii acestuia.

Apropierea marginilor defectului  prin sutura, induce o tensiune superioara tensiunii normale din stratul muscular avand consecinta recidiva herniei. Asa au aparut plasele de hernie, care, au rolul de a intari refacerea prin sutura a peretelui abdominal.

In situatia unor defecte complexe, sau de mari dimensiuni, marginile orificiului herniar nu mai pot fi apropiate si atunci, fie se monteaza o plasa asemenea unui petec, fie se recurge la reconstructia de perete abdominal.

In prima situatie peretele este aparent refacut, dar inlocuirea tesuturilor vii cu un plastic inert nu-i poate reda functia!

Operatia de reconstructie a peretelui abdominal permite, prin mijloace tehnice (si nu tehnologice!) o vindecare completa.

In plus, realizarea acestei operatii pe cale endoscopica, asigura o recuperare rapida si o reluare precoce a activitatilor obisnuite.

ABDOMINOPLASTIE ENDOSCOPICA PENTRU DIASTAZIS AL DREPTILOR ABDOMINALI

Abdominoplastia endoscopica pentru diastazisul dreptilor abdominali – operatie minim invaziva cu rezultate estetice exceptionale.

Operatia se adreseaza in special pacientelor care prezinta diastazis al dreptilor abdominali secundar perioadei de graviditate. Desigur ca de acest tip de operatie poate beneficia orice pacient cu diastazis al dreptilor abdominali.

Disectia se realizeaza endoscopic suprafascial. Restaurarea liniei albe  si montarea protezei suprafascial se realizeaza tot endoscopic. Avantajul unei disectii curate, fara sangerare se face simtit inca din primele minute postoperator.