Detalii „tehnice” despre operatia de hernie

Dupa informatii generale despre herniile abdominale, am decis sa intru in inima problemei si sa aduc informatii mai amanuntite legate despre operatia pentru hernie.

Asadar, ati fost diagnosticat cu hernie. Dupa cum am mai spus pe atat pe site-ul www.tratamenthernie.ro cat si intr-un interviu pe www.hotnews.ro, singurul tratament care poate duce la vindecarea herniei este chirurgical.
Se stabileste tipul de operatie (deschisa sau laparoscopica) si tipul de anestezie (rahidiana, generala sau locala). Se recomanda efectuarea unor analize de sange si se stabileste data si ora interventiei chirurgicale.
In spitalul Memorial Hospital (Medlife) unde imi desfasor activitatea, internarea se face in dimineata in care pacientul este programat pentru operatie. Datorita contractului cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, costurile interventiei chirurgicale si ale anesteziei sunt suportate de aceasta institutie, pacientul trebuind sa achite doar costul  spitalizarii (o zi). Pentru aceasta, la internare sunt necesare adeverinta de salariat sau talon de pensie si bilet de trimitere de la medicul de familie. In acest fel tratamentul chirurgical intr-un spital privat nu se mai adreseaza doar celor privilegiati, ci, datorita costurilor reduse, este accesibil oricarei persoane.

Pregatirea pentru operatie
Seara dinaintea operatiei puteti manca normal. In dimineata programarii nu trebuie sa mancati sau sa beti.
Raderea parului pubian sau de pe pielea abdomenului (dupa tipul de operatie) se efectueaza in spital, cu o ora inaintea operatiei; motivul este prevenirea aparitiei infectiei la radacina firului de par, infectie care poate contamina plasa de hernie.

Anestezia
Tipul de anestezie, stabilit cu ocazia consultatiei, este adaptat fiecarui caz in parte si tipului de operatie. Astfel, abordul laparoscopic nu se poate realiza decat sub anestezie generala. Operatia deschisa se poate desfasura cu orice tip de anestezie (locala, rahidiana si generala).Operatia
Abordul clasic necesita o incizie de cca 5 cm in regiunea inghinala. Urmeza sectionarea aponevrozei muschiului oblic extern. Se patrunde astfel in canalul inghinal. Dupa tratarea sacului de hernie urmeaza un timp important, acela al montarii plasei.
La operatia clasica, plasa este pozitionata ca si continutul unui sandvis, intre cele doua straturi musculoaponevrotice.
Abordul laparoscopic consta in patrunderea in abdomen prin 3 mini-incizii: una la ombilic, si celelalte doua in flancuri. Planul muscular nu se sectioneaza iar plasa se fixeaza la nivelul zonei herniare in interiorul abdomenului. In acest fel se protezeaza intreaga regiune herniara inghino-femurala si totodata se menajeaza filetele nervoase din regiune, explicandu-se astfel durerea diminuata dupa operatia laparoscopica.

Pentru a vizualiza operatia laparoscopica pentru hernie inghinala dati clic aici.

Durerea postoperatorie
Este un capitol care ii preocupa pe majoritatea pacientilor. De la inceput tin sa precizez ca disconfortul postoperator este semnificativ redus in urma laparoscopiei fata de operatia clasica.

nervii senzitivi ai regiunii inghinale
nervii senzitivi ai regiunii inghinale

Dupa operatia clasica, durerea, senzatia de amorteala, sau furnicaturile sunt mai mult sau mai putin prezente, in functie de atentia pe care chirurgul o acorda unor nervi din regiunea inghinala. Sectionarea acestora determina anestezie (senzatie de amorteala) sau parestezie (furnicaturi) in regiunea inghinala, iar prinderea lor  in ligaturi determina durere.
Asadar, menajarea nervilor duce la un disconfort minim postoperator.
In cazul operatiei laparoscopice, problema aceasta nu exista, intrucat nesectionand planurile musculare, nervii nu sunt afectati.

Recuperare postoperatorie

Regimul alimentar postoperator nu implica nici un fel de restrictii.
Este recomandata mobilizarea rapida a pacientului, aceasta contribuind la recuperarea rapida.
Practic, singura restrictie, de pana la o luna, se refera la efortul fizic.
Dupa cateva zile pana la o saptamana de repaus, pacientul isi poate relua serviciul.

Complicatii postoperatorii posibile:
– supuratia plagii (extrem de rar)
– respingerea plasei (extrem de rar in cazul folosirii plaselor de buna calitate)
– durere locala (rar)
Inchei prin a-mi manifesta optiunea catre interventia chirurgicala laparoscopica.
Recuperarea rapida si disconfortul minim postoperator imi justifica aceasta optiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.