Cum tratam astazi herniile ventrale

Cum tratam astazi herniile ventrale ? Ce este nou? Ce solutii tehnice si/sau tehnologice avem la dispozitie?

Herniile “primare” (hernie ombilicala, hernie epigastrica sau hernie Spiegel – in ordinea frecventei) sau eventratiile, au ca unic tratament – operatia chirurgicala.

Scopul operatiei este de a reintroduce in cavitatea abdominala continutul herniei si de a restaura arhitectura si functionalitatea peretelui abdominal.

Ma voi referi in cele ce urmeaza la cea mai moderna modalitate de reconstructie a peretelui abdominal – operatia endoscopica retromusculara prin abord Endoscopic Total Extra Peritoneal “eTEP”.
Am introdus aceasta operatie in practica chirurgicala romaneasca dar si europeana in urma cu 2 ani, dupa ce am deprins tehnica avandu-l ca mentor pe insusi autorul ei – Igor Belyansky din SUA.

Operatia se realizeaza strict in peretele abdominal, abordand stratul retromuscular endoscopic – eTEP.
eTEP este marele avantaj al procedeului: faptul ca reusim inchiderea defectului si plasarea protezei de intarire inapoia muschilor evitand contactul direct al acesteia cu organele interne. Dincolo de eficienta restaurarii arhitecturii musculare, disconfortul resimtit de pacient este la nivelul unei “febre musculare”.
Spitalizarea redusa si reluarea activitatilor firesti in primele zile postoperator sunt aspecte ce par incredibile dar reale, chiar in cazul herniilor de mari dimensiuni.


In arsenalul terapeutic al Centrului de Excelenta in Chirurgia Herniilor
am introdus pentru prima data in Romania, pe langa tehnicile chirurgicale mentionate, reconstructia peretelui abdominal folosind injectiile cu toxina botulinica. Cazuri care, alta data erau considerate inoperabile, au fost rezolvate cu succes in centrul de la Medlife.

Ma bucur ca am alaturi de mine colegi pe care i-am format si cu care pot duce mai departe aceste tehnici chirurgicale de avangarda.
Astazi Centrul de Chirurgie a Herniilor Abdominale este un punct de interes pentru numerosi chirurgi din strainatate, pe care ii primim in sala de operatie pentru instruire

.https://www.youtube.com/watch?v=jTQHMewnrRE&t=247s


One Reply to “Cum tratam astazi herniile ventrale”

  1. Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

Leave a Reply