Cum tratam astazi herniile ventrale

Cum tratam astazi herniile ventrale ? Ce este nou? Ce solutii tehnice si/sau tehnologice avem la dispozitie?

Herniile “primare” (hernie ombilicala, hernie epigastrica sau hernie Spiegel – in ordinea frecventei) sau eventratiile, au ca unic tratament – operatia chirurgicala.

Scopul operatiei este de a reintroduce in cavitatea abdominala continutul herniei si de a restaura arhitectura si functionalitatea peretelui abdominal.

Ma voi referi in cele ce urmeaza la cea mai moderna modalitate de reconstructie a peretelui abdominal – operatia endoscopica retromusculara prin abord Endoscopic Total Extra Peritoneal “eTEP”.
Am introdus aceasta operatie in practica chirurgicala romaneasca dar si europeana in urma cu 2 ani, dupa ce am deprins tehnica avandu-l ca mentor pe insusi autorul ei – Igor Belyansky din SUA.

Operatia se realizeaza strict in peretele abdominal, abordand stratul retromuscular endoscopic – eTEP.
eTEP este marele avantaj al procedeului: faptul ca reusim inchiderea defectului si plasarea protezei de intarire inapoia muschilor evitand contactul direct al acesteia cu organele interne. Dincolo de eficienta restaurarii arhitecturii musculare, disconfortul resimtit de pacient este la nivelul unei “febre musculare”.
Spitalizarea redusa si reluarea activitatilor firesti in primele zile postoperator sunt aspecte ce par incredibile dar reale, chiar in cazul herniilor de mari dimensiuni.


In arsenalul terapeutic al Centrului de Excelenta in Chirurgia Herniilor
am introdus pentru prima data in Romania, pe langa tehnicile chirurgicale mentionate, reconstructia peretelui abdominal folosind injectiile cu toxina botulinica. Cazuri care, alta data erau considerate inoperabile, au fost rezolvate cu succes in centrul de la Medlife.

Ma bucur ca am alaturi de mine colegi pe care i-am format si cu care pot duce mai departe aceste tehnici chirurgicale de avangarda.
Astazi Centrul de Chirurgie a Herniilor Abdominale este un punct de interes pentru numerosi chirurgi din strainatate, pe care ii primim in sala de operatie pentru instruire

.https://www.youtube.com/watch?v=jTQHMewnrRE&t=247s


PROGRAM HERNIOLOGIE 2016

Am inceput anul 2016 in forta…

Ianuarie – Reconstructie perete abdominal: operatie de separare posterioara a componentelor si relaxarea a transversului TAR

Februarie- Hernie epigastrica voluminoasa (M3W3 – EHS) – operatie Rives-Stoppa endoscopica, in premiera nationala

Ambele operatii vor fi prezentate la Congresul National de Chirurgie din iunie.

In curand va aparea volumul 2 al GHIDULUI PRACTIC DE CHIRURGIE LAPAROSCOPICA A PERETELUI ABDOMINAL – HERNIA INCIZIONALA.
Untitled

Cartea va fi lansata cu ocazia Cursului de Chirurgie Laparoscopica a Herniilor Abdominale, pe care il voi organiza la Cluj, 14 – 16 aprilie 2016, sub egida ARCPA (Asociatia Romana de Chirurgie a Peretelui Abdominal), impreuna cu colegul si prietenul meu Dr. Valentin Oprea, sub coordonarea Presedintelui ARCPA, Dl. Prof. Dr. Aurel Mironiuc.

Al 2lea curs pe care il voi organiza in aceasta primavara, va avea loc la Bucuresti, 12 – 13 Mai, si va avea ca tema Chirurgia Eventratiilor Abdominale.

 

Vara va incepe cu 2 congrese: Congresul National de Chirurgie (1 – 4 iunie) si Congresul Societatii Europene de Hernie, Rotterdam, (5 – 8 iunie). La ambele voi fi prezent cu 4 si respectiv 3 lucrari.

Celor interesati de evenimentele amintite, le stau la dispozitie!

PRIMUL CONGRES MONDIAL DE CHIRURGIE A PERETELUI ABDOMINAL

Astazi a inceput Primul Congres Mondial de Chirurgie a Peretelui Abdominal la Milano.Primul Congres Mondial de Chirurgie a Peretelui Abdominal

Si pot spune ca a inceput tare bine…

De dimineata am participat la un forum de Chirurgie Avansata a Peretelui Abdominal, coordonat chiar de mentorul meu in herniologie, Dr. Jan Kukleta. Cu aceasta ocazie i-am oferit un exemplar din cartea pe care am publicat-o anul trecut: Ghid practic de chirurgie laparoscopica a peretelui abdominalcarte pe care i-am dedicat-o.

 Tema discutiilor a fost restaurarea structurii si a functionalitatii peretelui abdominal afectat de hernii ventrale (in special de eventratii); concluzia forumului a fost evident de inchiderea defectului parietal, la nevoie prin separarea componentelor , concluzie materializata, sau mai bine zis ilustrata deplin in lucrarea mea, pe care am sustinut-o dupa amiaza.

Victor Radu

Primul Congres Mondial de Chirurgie a Peretelui Abdominal

Criterii calitative de clasificare a plaselor de hernie

Tratament hernie CONGRESUL SOCIETATII EUROPENE DE HERNIOLOGIE TIPURI DE PLASE O tema de mare interes la Congresul European de Hernie a fost stabilirea criteriilor de clasificare a plaselor de hernie. Se stia ca principala caracteristica a unei plase de hernie era densitatea materialului (exprimata in g/mp) si apoi porozitatea plasei (plase micro- sau macroporoase); mai mult decat atat se stia ca porozitatea determina densitatea materialului (cu cat porii plasei sunt mai mari cu atat densitatea (greutatea) este mai mica, iar o plasa era considerata cu atat mai buna cu cat densitatea plasei este mai mica (respectiv plasele ultra-usoare). Ei bine, in cadrul congresului am fost prezent la un studiu foarte interesant care a aratat ca putem avea proteze cu porozitate mare si densitate mare, factorul care influenteaza cicatrizarea fina, dirijata pe fibrele plasei fiind plasele cu pori largi (indiferent de greutatea protezei). Acest aspect schimba radical criteriile de alegere a protezei! POROZITATEA PLASELOR Tipuri de plase
cicatrizarea pe plasa
Practic, aceste caracteristici influenteaza maniera in care reteaua de polipropilena este invadata de celulele cicatriciale (fibroblasti); sa nu uitam ca plasa este fixata definitiv in peretele abdominal nu datorita mijloacelor de fixare utilizate (adeziv sau agrafe) ci prin invadarea plasei de catre cicatrice. 
In situatia unei plase cu ochiuri mici, benzile de fibrina se unesc intre ele generand o placa fibroasa dura, putin elastica, lipsita de suplete. Nu acelasi lucru se intampla in cazul plaselor cu ochiuri mari!

In plus, clarificarea diferentei intre urmarirea densitatii materialului si a porozitatii acestuia, ne permite sa utilizam plase mai rigide, dar cu ochiuri largi in defectele parietale mari, lucru ce ne confera un plus de siguranta in ceea ce priveste migrarea plasei in defect – asa cum se poate intampla cu plasele ultrausoare.

Tehnici chirurgicale noi prezentate la CONGRESUL EUROPEAN DE HERNIE, EDINBURGH

Tratament hernie

Congresul european de hernie – Tehnici chirurgicale

Forul de referinta in chirurgia peretelui abdominal
CONGRESUL SOCIETATII EUROPENE DE HERNIOLOGIE

Participarea la un astfel de Congres are 2 scopuri importante: 1) aflarea noutatilor in domeniu: tehnici chirurgicale, materiale chirurgicale noi sau confirmarea unora aflate in studiu si 2) evaluarea personala – din punct de vedere profesional.

In ce ma priveste, am avut bucuria de a primi confirmarea tehnicilor chirurgicale pe care le practic si pe care le-am invatat de la mentorul meu in herniologie – dr. Jan Kukleta

Dr. Jan Kukleta
Tehnici chirurgicale noi prezentate la CONGRESUL EUROPEN de hernie

Dr. Jan Kukleta
Tehnici chirurgicale noi prezentate la CONGRESUL EUROPEAN de hernie

 

 

 

 

 

 

 

 

Abordul laparoscopic al herniei inghinale se face preponderent prin tehnica TAPP (trans-abdomin-preperitoenal).
Avantajele acestei tehnici, pe care o practic si eu, sunt multiple:
– posibilitatea explorarii laparoscopice a intregii cavitati abdominale; in acest fel poate fi evidentiata o hernie inghinala pe partea opusa (in cca 10% din cazuri) dar pot fi evidentiate si alte afectiuni (asa cum am prezentat la Congresul National de Chirurgie 2013 Timisoara – cand am prezentat cazul unei paciente cu tumora ovariana de mici dimensiuni depistata cu ocazia interventiei laparoscopice pentru hernie)

– spatiul larg de lucru asigura posibilitatea unor gesturi chirurgicale sigure, cu risc minim de lezare a structurilor vecine

– posibilitatea de a acoperi cu o plasa de mari diensiuni toate orificiile herniare existente (sau potential existente!)

Fixarea plasei cu adeziv in operatia laparoscopica pentru hernie inghinala tinde sa devina gold standard;
fixarea plasei cu agrafe (resorbabie sau de titan) prezinta riscul lezarii fileteor nervoase din peretele abdominal, cu disconfort accentuat consecutiv.

In tratamentul herniilor ventrale (eventratie, hernie ombilicala, hernie epigastrica) inchiderea defectului prin sutura marginilor orificiului herniar a devenit conditie esentiala.

Asadar, inca o confirmare a faptului ca ofer pacientilor mei cele mai moderne tehnici si tehnologii in tratarea herniilor abdominale.

In vizita la mentorul meu in herniologie, Dr. Jan KUKLETA

mentorul meu in herniologie
Impreuna cu Dr. Jan KUKLETA in sala de operatie

TRATAMENT HERNIE

Fiecare chirurg are un maestru! In materie de herniologie, mentorul meu este Dr. Jan KUKLETA, etalon de referinta in chirurgia peretelui abdominal. El este promotorul fixarii plasei cu adeziv, in abordul laparoscopic al herniei inghinale (TAPP). Vizita pe care i-am facut-o in urma cu doua saptamani a fost un preambul al Congresului Societatii Europene de Herniologie de la Edinburgh de saptamana viitoare, si a avut drept scop clarificarea unor chestiuni de fizica si fiziologie a peretelui abdominal afectat de eventratie si reparat prin operatie laparoscopica. Elementul esential de retinut este faptul ca in peretele abdominal anterior exista o tensiune permanenta, iar conceptul “tension-free” nu isi gaseste locul in procedeele de rezolvare chirurgicala a herniilor ventrale (in special a eventratiei) ! Scopul chirurgului este de a restabili integritatea peretelui abdominal, prin disectia si sutura defectului (a orificiului herniar) si de a proteza – a intari- aceasta sutura prin montarea unei plase. Desigur, apare intrebarea fireasca “ce facem daca diametrul orificiului herniar este atat de mare incat nu-l putem inchide prin sutura?”  Raspunsul in gasim in procedeul de separare a componentelor, desigur tot prin abord endoscopic.

HERNIE HIATALA GIGANTA – Tratament hernie

Tratament Hernie

HERNIE HIATALA GIGANTA

Saptamana trecuta am operat un caz rar de hernie hiatala giganta. Cum probabil stiti foarte bine cavitatea toracica este separata de cavitatea abdominala de catre muschiul diafragma. Acesta prezinta orificii (hiatusuri) prin care trec dinspre torace spre abdomen aorta si respectiv esofagul. Orificiul prin care esofagul traverseaza diafragma se numeste hiatus esofagian. Uneori acest hiatus este largit permitand hernierea stomacului din abdomen in torace sau mai pe scurt hernie hiatala.
Este vorba despre o hernie hiatala de tip III, asociere de alunecare si rostogolire, printr-un hiatus esofagian largit, in care mai mult de jumatate de stomac a herniat in torace.
Suferinta pacientei s-a manifestat prin arsuri inapoia sternului accentuate dupa fiecare masa, palpitatii, uneori senzatie de sufocare, imposibilitatea de a se intinde in pat sau in fotoliu dupa masa.

Hernie hiatala - Hiatus esofagian extrem de largHernie hiatala - Disectia si abdominalizarea esofaguluicalibrarea hiatusuui esofagian
hiatus esofagian mult largit                                                                           calibrarea hiatusului esofagian 

Pentru calibrarea hiatusului am suturat pilierii diafragmei prin ranforsare cu proteza de GoreTex.

Desi pentru hernia hiatala giganta operatia este complexa si laborioasa, spitalizarea a fost de doar 2 zile. Astazi pacienta este recuperata complet.

CE ESTE CHIRURGIA NON-AGRESIVA, SAU ABORDUL LAPAROSCOPIC MINIM AGRESIV?

TRATAMENTUL HERNIEI INGHINALE PRIN ABORD “MINIM-AGRESIV”

ABORDUL LAPAROSCOPIC MINIM AGRESIV

Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica

Chirurgia laparoscopica a fost denumita initial “abord minim invaziv”. Termenul este inexact, fiind valabil doar in ceea ce priveste peretele abdominal, care, in cazul operatiei laparoscopice, nu mai este sectionat.
Pentru a elimina orice inadvertenta, denumirea a fost schimbata de catre Societatea Chirurgilor Laparoscopisti (al carei membru sunt); astfel s-a definit termenul corect si unanim acceptat de “minimal access surgery”.

La ultimul congres al ARCE (Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica) am prezentat lucrearea Mijloace de fixare a protezei in abordul laparoscopic al herniei inghinale in care am definit un nou termen: acela de abord minim agresiv in tratamentul herniei inghinale.
Ce inseamna asta?
Ei bine, pe langa agresiunea minima asupra peretelui abdominal (inlocuirea inciziei clasice cu 3 mini incizii, sau chiar cu una singura in tehnica LESS), folosirea adezivilor biocompatibili pentru fixarea plasei de hernie permite chirurgului herniolog sa aiba o atitudine extrem de delicata fata de peretele abdominal, care nu va fi penetrat de agrafe de fixare. In acest fel neputandu-se intercepta terminatii nervoase va fi eiminata durerea postoperatorie.

Astfel, in cazul tratamentului herniei inghinale putem vorbi de posibilitatea unui ABORD LAPAROSCOPIC MINIM  AGRESIV.

Operatie laparoscopica de colecist printr-un singur trocar

 Operatie laparoscopica

Operatie laparoscopica de colecist printr-un singur trocarOperatie laparoscopica de colecist printr-un singur trocar – o colecistectomie. Rezultat cosmetic excelent si recuperarea postoperatorie rapida, fara durere

Azi am realizat din nou o operatie laparoscopica printr-un singur trocar – o colecistectomie (in Medlife acest tip de operatie este  o premiera). Desi mai laborioasa, aceasta operatie iti ofera o multime de satisfactii…

Operatia presupune utilizarea unor instrumente speciale:  trocar LEOperatie laparoscopica de colecist printr-un singur trocarSS si pense specifice.

COLECISTECTOMIE LAPAROSCOPICA - SINGLE PORT
Abordul se face printr-o incizie de 2cm la nivelul ombililcului, asa incat, in final se poate spune ca intr-adevar am facut o operatie fara cicatrice.

Despre avantajele operatiilor laparoscopice printr-un singur trocar am vorbit pe larg in articolul scris dupa o alta operatie in premiera – abordul TEP – LESS al herniei inghinale.

Cu toate acestea, nu pot sa nu sublilniez inca o data rezultatul cosmetic excelent si recuperarea postoperatorie rapida si fara durere.
Operatie laparoscopica de colecist printr-un singur trocar

Operatie laparoscopica de colecist - CICATRICEA VA FI MASCATA DE PLIURILE OMBILICALE

[PREMIERA NATIONALA] Operatie laparoscopica reconstructiva pentru eventratie giganta

Operatie laparoscopica reconstructiva pentru eventratie giganta

RECONSTRUCTIA ENDOSCOPICA A PERETELUI ABDOMINALAm deschis un nou drum in reconstructia peretelui abdominal prin operatia de “separare a componentelor”.

Ce inseamna toate astea? Este vorba de eventratiile voluminoase, pentru care, pana nu demult s-au folosit procedee chirurgicale care insa nu luau in considerare functionaliltatea peretelui abdominal.

La una dintre sedintele Societatii de Chirurgie de anul trecut s-a prezentat o interventie chirurgicala laparoscopica pentru o eventratie cu diametrul orificiului herniar de peste 15 cm. Operatia a avut drept scop acoperirea “gaurii” cu o proteza (o plasa de polipropilena) si a fost considerata de catre autor un succes…
De fapt, petecul de plastic (reprezentat de plasa) a luat locul peretelui muscular; problema pacientului a fost “rezolvata”: organele herniate si-au recapatat locul in cavitatea abdominala  – dar din pacate nu s-a luat in considerare si aspectul functional al peretelui abdominal…

Ma refer la faptul ca inlocuind pertele muscular al cavitatii abdominale cu o plasa, transformam abdomenul intr-o “sacosa de plastic in care ne purtam organele!”
Peretele abdominal este un complex functional extrem de important, fara functia caruia nu putem intreprinde o serie de activitati esentiale: respiratie, tuse, defecatie, act sexual, sport etc.

Operatia de reconstructie abdominala prin separarea componentelor a fost imaginata de un mare chirurg plastician, Ramirez, si a fost preluata de chirurgii herniologi, devenind gold standard in reconstructia peretelui abdominal; operatia consta in disectia straturilor musculare ale peretelui abdominal si translatarea lor in scopul refacerii integritatii structurale si functionale a abdomenului.

Rezultatul: O premiera nationala prin reconstructia peretelui abdominal prin separarea endoscopica a componentelor (abord minim invaziv) – caz ce va deveni subiectul unei comunicari la viitorul congres.