Cum alegem plasa pentru hernie inghinala?

Unul dintre factorii determinanti ai evolutiei unei hernii operate este reprezentat de calitatea protezei (plasei) folosite in operatie.
Cum alegem plasa pentru hernie? Care sunt diferentele intre plase?

Protezarea parietala se face cu plase din materiale biocompatibile, asa incat efectul de respingere din partea organismului sa fie diminuat spre zero.
Exista insa diferente de material, de impletire, de grosime a firului si a greutatii –  care se reflecta in toleranta mai buna sau mai putin buna a plasei in sensul in care prezenta acesteia in structura peretelui abdominal este resimtita, sau nu de pacient.

Din ce sunt tesute plasele pentru hernie?

Pentru tatamentul  herniei inghinale, cele mai folosite plase sunt cele tesute din polipropilena si apoi cele din poliester.

Plasa din polipropilena este tesuta din fir de polipropilena monofilamentar, in timp ce plasa de poliester este tesuta din fir impletit, multifilament.
IMPORTANT! Toleranta organismului (inclusiv in situatia -nedorita- a unei supuratii) fata de plasa de polipropilena (monofilament) este mult superioara.

Plasele se diferentiaza si dupa dimensiunea ochiurilor de tesatura si respectiv greutatea plasei.
Plasa din poliester este o plasa cu ochiuri mici, in timp ce plasa de polipropilena poate fi impletita cu ochiuri mici dar si cu ochiuri largi.
IMPORTANT! Plasa tesuta cu ochiuri largi va genera formarea unei cicatrici suple, elastice, in timp ce plasa cu ochiuri mici va genera o cicatrice groasa, compacta sub forma unei placi fibroase, cu consecinte negative in ce priveste confortul pacientului.

Protezarea cu polipropilena cu ochiuri largi si greutate mica/suprafata reprezinta alegerea cea mai buna, fiind cel mai bine tolerata de organism.
Cu toate acestea, in orificiile herniare mari, acest tip de plasa prezinta riscul migrarii ei in defectul parietal, cu atat mai mult daca procedeul chirurgical este unul fara fixare.

Evident, calitatea protezei nu substituie deficientele tehnice ale chirurgului. Daca nu sunt respectate principiile tehnice ale fiecarei operatii, riscul complicatiilor si al recidivei este semnificativ!

Cum alegem o plasa buna pentru repararea unei hernii?
Din punctul de vedere al materialului din care este confectionata plasa consider ca polipropilena este prima  optiune; firul monofilamentar asigura o integrare buna in structurile proprii organismului, elasticitate si rezistenta buna.

Din punct de vedere al dimensiunilor ochiurilor plasei, prima optiune trebuie sa fie catre plasele macroporoase, iar din punct de vedere al greutatii trebuie aleasa plasa ultrausoara.

As vrea sa mai ating un aspect: marketing-ul!

Au aparut pe piata asa numitele plase 3D!
Ce este o plasa „3D”? Este o plasa de polipropilena, relativ rigida, fabricata pe o matrita convexa, ce ar „imita” conturul peretelui abdominal.

Este doar un aspect de marketing, care nu face altceva decat sa creasca (semnificativ!) costul protezei.
Fara o disectie corecta si larga a regiunii inghinale (spatiul lui Bogrot) nici o plasa (fie ea chiar „3D”) nu se aseaza corespunzator! Avand in vedere ca nu exista doi pacienti la fel, cu aceleasi dimensiuni si curburi ale abdomenului, o plasa cu convexitate preformata nu se poate adapta identic la pacienti diferiti…

Poate din acest motiv marii herniologi ai lumii moderne folosesc plase plane, din polipropilena ultrausoara, cu ochiuri largi, care se adapteaza „nuantelor”de relief abdominal particulare fiecarui pacient!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.