Inflamatia cronica a trompelor uterine

„Trompele infundate” reprezinta o afectiune inflamatorie ale trompelor uterine, care – prin fibroza – devin impermeabile.
Nu numai „impermeabilitatea trompelor” este problema: procesul inflamator distruge epiteliul cu care sunt captusite trompele. In interiorul lor exista niste cili, a caror miscare ajuta la progresiune ovulului captat din ovar spre uter. Distrugerea acestor cili – aproape regula – in cazul unei inflamatii, transforma trompa uterina intr-un conduct cu activitate mult perturbata fata de normal.
In concluzie, dezobstruarea trompelor, sau realizarea unei noi „guri” de comunicare a trompei spre ovar („neosalpingostomia) nu asigura succesul !
Este un mic pas spre mai bine dar nu totdeauna urmat de succes…

Ce e de facut?
Daca trompele sunt infundate datorita unor aderente exterioare lor, este posibil ca dupa eliberarea din aderente, lucrurile sa se imbunatateasca simtitor.
Daca insa trompele infundate se transforma in chist („hidrosalpinge”), avand in vedere ca lichidul din hidrosalpinge este toxic pentru embrion, este recomandata scoaterea trompei bolnave (si nefunctionale) pentru a creste sansele unei fertilizari in vitro.

In ce consta operatia?
Desigur discutam despre abordul laparoscopic.
Odata introdus laparoscopul in cavitatea abdominala, se observa (prin vizualizare directa) uterul, ovarele si trompele uterine. Acest timp operator se numeste explorare  sau laparoscopie exploratorie, in care chirurgul nu face decat sa exploreze cavitatea abdominala si sa observe eventuale modificari. Acest timp poate sa includa – in situatia in care se doreste explorarea permeabilitatii trompelor – injectarea printr-o sonda introdusa in uter de albastru de metil, care ar trebui in mod normal sa apara in abdomen prin trompe. In caz contrar vorbim despre trompe infundate.

Daca avem de-a face cu aderente care cudeaza trompele, exista posibilitatea ca eliberarea acestor aderente sa fie suficienta pentru revenirea permeabilitatii trompelor.
Uneori, asa cum am spus la inceput, constatam hidrosalpinge . In aceasta situatie avem la dispozitie neosalpingostomia si salpingectomia.

Recuperarea postoperatorie este rapida. Reluarea alimentatiei normale, a activitatii fizice si a activitatii de serviciu este de asemenea rapida si fara restrictii.
Monitorizarea functiei genitale intr-un serviciu ginecologic specializat pe probleme de fertilitate este absolot indicata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.