Ce obiective avem cand operam o eventratie?

Scurta recapitulare: eventratia, sau hernia incizionala, este o hernie abdominala dezvoltata la nivelul unei cicatrici postoperatorii.

Ca orice hernie, eventratia are o singura posibilitate terapeutica: interventia chirurgicala.
Fie ca operatia este deschisa (clasica) fie ca este laparoscopica, obiectivele sunt de a reintroduce in abdomen continutul sacului de eventratie si de a restabili integritatea peretelui abdominal.
Simpla sutura a marginilor orificiului herniar duce la recidiva in proportie de 45% – 50%. Ca atare, repararea peretelui abdominal se face prin protezarea acesuia cu plasa (deschis sau laparoscopic).

Cum reparam peretele abdominal in eventratiile mari?
Cu ceva vreme in urma, scriam despre aceasta comparand plasa cu un pod ai carui piloni sunt reprezentati de marginile orificiului herniar – procedeu numit „de substitutie”, plasa inlocuind zona de perete neacoperita de muschi.

Ei bine, conceptia actuala s-a schimbat. Peretele abdominal nu este un sac inert in care ne purtam organele interne! ci este un „0rgan” cu functii multiple si complexe, ce trebuie restabilite.
Asadar, procedeele de substitutie sunt inlocuite de procedeele de intarire, prin care se restabileste continuitatea musculara. Astfel se mentine functia de mobilitate activa a intregului perete abdominal. In cazul eventratiilor voluminoase, procedeele chirurgicale sunt complexe, de separare a componentelor parietale.

Mai jos este prezentat cazul unui pacient care in urma cu 2 ani a suferit o interventie chirurgicala pentru ulcer perforat. Evolutia postoperaorie a fost grevata de un proces supurativ complex ce a predispus aparitia unei eventratii.
Avand un defect muscular important, pacientul a fost operat pe cale deschisa, realizandu-se o protezare complexa a peretelui abdominal.

 

 

 

 

 

Pacientul a fost externat a doua zi postoperator.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.