Apendicita acuta

Ce trebuie sa stim despre apendicita acuta

As incepe prin a spune ca organismul uman este o masinarie perfecta. Nu avem nici o piesa in plus! Fiecare „rotita” este la locul ei cu un rol mai mult sau mai putin cunoscut, dar niciodata fara rost.

Apendicele cecal, considerat pana nu demult un rudiment, este o prelungire a primei portiuni a intestinului gros (cecul). Este numit si „amigdala abdominala”, deoarece este inconjurat de o retea de vase limfatice.

Apendicita este inflamatia apendicelui – afectiune des intalnita in special in decada a doua si a treia de varsta.

Cauza generatoare de inflamarea apendicelui este obstructia lumenului apendicular. Apendicele devine astfel o cavitate inchisa cu continut septic (microbian).
In ciuda evolutiei tratamentului antibiotic, apendicita ramane o boala chirurgicala.
De altfel, singurul tatament corect este interventia chirurgicala: apendicectomia.

Ce se intampla in absenta operatiei?
Apendicele se va comporta ca o bomba cu ceas. Microbii se vor multiplica si vor determina gangrena si perforarea apendicelui. Vorbim deja de o complicatie: contaminarea cavitatii abdominale cu puroi – peritonita apendiculara.

Orice durere resimtita in cadranul inferior drept este data de apendicita?
Raspunsul este NU. Durerea resimtita in cadranul inferior drept (fosa iliaca dreapta) poate avea si alte cauze: colica renala (la pacientii care sufera de litiaza renala -pietre la rinichi), inflamatiile anexei drepte a uterului (trompa uterina sau ovarul), chistele ovariene etc.
Pentru diferentierea acestor afectiuni, in situatia in care diagnosticul clinic nu este cert, este necesara o ecografie abdominala, care va vizualiza rinichiul si ureterul drept, precum si organele genitale interne (la femeie).
Odata precizat diagnosticul, singurul tratament este cel chirurgical.

Inainte de a detalia tipurile de interventii chirurgicale pentru apendicita, as vrea sa precizez ca atitudinea de „a scoate apendicele” in absenta tabloului clinic sugestiv pentru apendicita (cu motivatia ca „e in plus” sau ca „oricum nu foloseste la nimic” sau ca „decat sa fac apendicita in concediu…”) este gresita.
In primul rand, orice interventie chirurgicala in cavitatea abdominala este urmata (mai mult sau mai putin) de formarea unor aderente intre organele interne, sau intre organe si peretele abdominal. Aceste aderente reprezinta modalitatea naturala de cicatrizare din partea organismului si nu sunt lipsite de consecinte negative: sunt implicate in proportie de 15% in afectarea fertilitatii femeii, pot forma bride fibroase – cauza de ocluzie intestinala etc.
Asadar, indicatia actului chirurgical trebuie sa fie foarte precisa.

Ce modalitati de abordare chirurgicala avem?
Operatia „clasica” – prin patrunderea in cavitatea abdominala printr-o incizie in fosa iliaca dreapta.
Avantaje:
– este o operatie cu grad mic-mediu de dificultate.

Dezavantaje:
– posibilitatea infectiei plagii postoperatorii,
– necesitatea prelungirii inciziei in situatia in care apendicele are o situare anatomica particulara (relativ constanta ca pozitionare este doar baza de implantare in cec; restul apendicelui se poate situa varabil in cavitatea abdominala, fiind un organ cu mobilitate mare);
– necesitatea prelungirii inciziei in situatia in care intraoperator se constata si alte leziuni ce necesita abordare chirurgicala (chist de ovar, abces al trompei uterine etc)
– recuperare mai lenta

Operatia laparoscopica – reprezinta (mai ales la femeie) „gold standard-ul” abordarii chirurgicale a apendicelui.
Avantaje:
– riscul infectiei si supuratiei plagilor postoperatorii este minim;
– posibilitatea explorarii intregii cavitati abdominale
– posibilitatea apendicectomiei fara alte incizii in cazul in care apendicele prezinta o situatie anatomica particulara
– posibilitatea abordarii (in caz de necesitate) a altor organe fara alte incizii
– recuperare posoperatorie rapida
Dezavantaje:
– costuri mai mari
– necesitatea unei echipe de chirurgi cu abilitati in laparoscopie

Perioada postoperatorie
In perioada imediata operatiei este indicata o mobilizare precoce a pacientului. Aceasta ajuta la reluarea tranzitului intestinal.
Reluarea alimentatiei este indicata imediat dupa revenirea apetitului, fiind indicate alimente care nu produc balonare (lapte dulce, dulciuri concentrate, legume ca fasole, mazare, varza).

Apendicectomia poate fi incadrata in categoria „chirurgia de o zi”. Asadar, pacientul poate fi externat in prima zi postoperator.

Ce complicatii pot aparea postoperator si care sunt semnele de alarma
Una dintre complicatiile (abordului clasic) este supuratia plagii. Inrosirea tegumentului din jurul plagii, tumefierea acesteia, durerea locala cu caracter pulsatil sunt semne de infectie. Intr-o astfel de situatie trebuie sa va prezentati la control.
In primele cinci zile dupa operatie este necesara masurarea temperaturii corpului. O temperatura ce depaseste 37.5 grd C poate indica o complicatie. Trebuie sa va prezentati la control.
Durerile abdominale insotite de diaree, sau – din contra – de oprirea tranzitului intestinal, insotite de febra (in jur de 38grdC) indica o complicatie si trebuie sa va prezentati la control.

Reluarea activitatilor curente, inclusiv serviciul este indicata dupa o pauza de 3 – 5 zile.
In cazul operatiei laparoscopice nu exista contraindicatie pentru efortul fizic. Dupa operatia „clasica” efortul fizic poate fi reluat dupa cca o luna.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.